Nieuws

25 nov / 2021
Vredesactie sloopt mistgordijn rond Waals exportbeleid

Vredesactie voert niet enkel actie tegen de wapenexport, maar vecht deze ook aan in de rechtbank. Om dat op effectieve wijze te kunnen doen, hebben we informatie nodig over welke wapenexport vergund wordt. Onze overheden weten dat ook en ze proberen daarom die informatie zo lang mogelijk geheim te houden of te beperken. Naast het aanvechten van exportvergunningen, loopt er op de achtergrond dan ook een juridisch gevecht over de toegang tot die informatie. Zowel tegen het Waalse als tegen de Vlaamse overheid hebben we een procedure lopen tegen de weigering om ons informatie te bezorgen.

[Lees verder]
nothing to declare
Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse wapenexport naar Turkije

De vredesorganisaties Vredesactie en CNAPD, ondersteund door Amnesty International in België dienen vandaag een dagvaarding in tegen de Vlaamse regering. De Vlaamse regering weigert de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije te staken, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse luchtmacht. Als de Vlaamse regering haar eigen exportregelgeving niet naleeft, hebben we geen andere keus dan naar de rechtbank te stappen.

[Lees verder]
Actie aan wapenbedrijf Sabca
EU-Ombudsman: “wanbeheer bij Europees Defensieagentschap”

Jorge Domecq stond jarenlang aan het hoofd van het Europees Defensieagentschap. In 2020 stapte hij over naar wapenfabrikant Airbus. Vredesactie trok samen met het Europees Netwerk tegen Wapenhandel en Corporate Europe Observatory aan de alarmbel. De Europese Ombudsman geeft ons nu gelijk: het EDA had deze overstap niet mogen toelaten. Het verhaal toont de innige band tussen wapenindustrie en EU-beleidsmakers.

[Lees verder]
Jorge Domecq, in het midden, vertrok na zijn mandaat bij het EDA naar wapenfabrikant Airbus