Nieuws

15 mrt / 2022
Hoe sluit je een wapenfabriek? Inspiratie tanken bij Palestine Action

Begin dit jaar slaagde het Britse actiecollectief Palestine Action erin om een fabriek van Elbit Systems in Oldham in het Verenigd Koninkrijk te sluiten. De fabriek werd verkocht met serieus verlies. 1 fabriek weg, 9 te gaan. Hoe sluit je een wapenfabriek? We gingen inspiratie tanken bij Palestine Action en maakten een overzicht van 18 maanden acties, bezettingen en blokkades.

[Lees verder]
Twee mensen van Palestine Action dragen een banner bovenop het dak van een Elbit-fabriek.
Ngo’s pleiten in de rechtbank voor eind aan Vlaamse wapenexport naar Turkije

Actievoerders aan Justitiepaleis eisen betere controle op het eindgebruik van Vlaamse wapentechnologie.

Vandaag vindt de zitting van de Rechtbank van Eerste Aanleg plaats over de export van militaire onderdelen naar de Turkse luchtmacht. Eerder dit jaar dagvaardden Vredesactie en CNAPD, met ondersteuning van Amnesty International België, de Vlaamse regering. Die weigert de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije te staken, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse luchtmacht.

[Lees verder]
silhouet A400M met waarschuwing 'Vlaamse wapens kosten mensenlevens'
Onderzoek Vredesactie bevestigt: Turkije bewapent oorlog in Libië

Onderzoek door Vredesactie bewijst dat Turkije het wapenembargo tegen Libië schendt. Daarbij speelt het militaire transportvliegtuig de A400M een centrale rol. Toch laat de Vlaamse regering nog steeds de export van Vlaamse onderdelen voor de A400M toe. Vredesactie en CNAPD brengen daarom de Vlaamse overheid voor de rechtbank.

[Lees verder]
A400M bij zonsondergang