Nieuws

Nieuwe brochure brengt militarisering Europese Unie in kaart

Hoe bereidt de Europese Unie (EU) zich voor op de uitdagingen die voor haar liggen? Hoe zal ze omgaan met de klimaatcrisis, de economische crisis en de sociale crisis waarmee wij worden geconfronteerd? Welke stappen onderneemt de EU om de diepere oorzaken van deze crises aan te pakken? Op steeds meer van deze vragen biedt de EU een militair antwoord. Een nieuwe brochure brengt de militarisering van de EU nu in kaart.

[Lees verder]
lobbyisten rond een tafel in de europese instellingen bepalen het Europees veiligheidsbeleid
6 jul / 2021
Omzet van wapenbedrijven FN Herstal en Mecar keldert dankzij rechtszaken

Vredesactie voert samen met Ligue des Droits Humains en CNAPD al meer dan een jaar lang juridische strijd tegen de wapenexport naar de Saudische coalitie die vecht in Jemen. De impact daarvan op de wapenbedrijven FN Herstal en Mecar blijkt nu groot te zijn. Dat zeggen wij niet, maar de wapenbedrijven zelf. Uit de jaarraporten van deze bedrijven blijkt dat hun omzet het afgelopen jaar crashte.

[Lees verder]
StopArmingSaudi
30 jun / 2021
Ngo’s eisen stopzetting wapenexport naar Turkije

De ngo’s CNAPD, Ligue Des Droits Humains, Vredesactie en Amnesty International in België eisen dat de export van defensiegerelateerde onderdelen voor Turkse militaire transportvliegtuigen wordt stopgezet.

In een aangetekende brief aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse gewestregeringen dringen vier vredes- en mensenrechtenorganisaties vandaag aan op het stopzetten van de export van militaire onderdelen naar Turkije in het kader van het A400M-programma. De Turkse luchtmacht schendt het VN-wapenembargo op Libië met Belgische wapentechnologie. De ngo’s dreigen met juridische stappen indien de gewestelijke overheden geen adequate maatregelen nemen.

[Lees verder]
actievoerders bij wapenfabriek Sabca houden bordje "Stop Arming Turkey" vast