Hoe sluit je een wapenfabriek? Inspiratie tanken bij Palestine Action

Twee mensen van Palestine Action dragen een banner bovenop het dak van een Elbit-fabriek.

Begin dit jaar slaagde het Britse actiecollectief Palestine Action erin om een fabriek van Elbit Systems in Oldham in het Verenigd Koninkrijk te sluiten. De fabriek werd verkocht met serieus verlies. 1 fabriek weg, 9 te gaan. Hoe sluit je een wapenfabriek? We gingen inspiratie tanken bij Palestine Action en maakten een overzicht van 18 maanden acties, bezettingen en blokkades.

2022 begon met een grote overwinning voor het Britse actiecollectief Palestine Action. Na maanden van acties, kondigde Elbit aan haar dochterbedrijf in Oldham, Ferranti, te verkopen aan een Brits bedrijf voor 9 miljoen pond, in plaats van de initiële 15 miljoen. Ferranti produceert voornamelijk hoogtechnologische militaire technologie en onderdelen voor Elbit’s Hermes drones. Deze drones worden gebruikt bij de bombardementen op burgerdoelwitten in Gaza.

De fabriek in Oldham was de afgelopen maanden vaak het doelwit van verschillende acties en bezettingen. Het zijn deze acties die Elbit onder druk gezet hebben om Ferranti te verkopen. In een opiniestuk vertelt Liam Doherty van Palestine Action: “De afgelopen 18 maanden hebben de activisten de fabriek bezet en ontmanteld, poorten aan de ketting gelegd, wegen geblokkeerd, met verf gegooid en nog veel meer om activiteiten op de locatie te voorkomen. Bij sommige van deze acties werd de fabriek wekenlang gesloten voor reparaties, en alleen al bij één actie werd door de politie naar schatting voor 500.000 pond schade aangericht.”

Elbit leed dus gigantische financiële verliezen en heel wat imago-schade. 1-0 voor Palestine Action: “Directe actie werkt - de dapperen die de fabriek het afgelopen jaar hebben bezet kunnen met trots zeggen dat er in Oldham niet langer drone-technologieën worden geproduceerd. Maar het is niet genoeg dat slechts één van deze dodelijke fabrieken de deuren sluit. Wij willen dat Elbit zelf voorgoed wordt gesloten en dat al hun bedrijven uit Groot-Brittannië worden verdreven - wij zullen onze acties blijven opvoeren tot het zover is.”

Alleen al bij één actie werd door de politie naar schatting voor 500.000 pond schade aangericht.
Enkele mensen van Palestine Action staan op het dak van een Elbit-fabriek en slaan de ramen stuk met voorhamers.

Elbit Systems: Israëlische wapentechnologie, getest op Palestijnen

Elbit voorgoed sluiten en al hun bedrijven uit Groot-Brittannië verdrijven is dus het ultieme doel van Palestine Action. Zo willen ze de betrokkenheid van het Verenigd Koninkrijk bij de kolonisatie en militaire bezetting van Palestina stoppen. Ze richten zich op alle bedrijven die hierbij betrokken zijn. Met als meest bekende campagne, die tegen de 10 sites van Elbit in Groot-Brittannië.

Elbit Systems is het grootste en misschien wel bekendste Israëlische wapenbedrijf. Ze specialiseren in militaire elektronica, bewakingssystemen en drones. Hun technologie wordt gebruikt om de bezetting van Palestina te faciliteren. Zo staat de Apartheid Muur in de Westelijke Jordaanoever vol met hun apparatuur en wapens. In Gaza zet Israël dan weer de killer drones van Elbit in om aanvallen uit te voeren op burgers en andere oorlogsmisdaden.

Het bedrijf faciliteert niet enkel de bezetting, het gebruikt ook haar ervaring op de Palestijnen als verkooptactiek. Zo verkopen ze hun zogenaamde field tested technologie aan regimes over de hele wereld. Op die manier zijn heel wat landen en bedrijven wereldwijd betrokken bij het in stand houden van de illegale bezetting van Palestina.

Ook het Verenigd Koninkrijk dus. Ze huisvesten niet enkel fabrieken en onderaannemingen van Elbit systems, ze werken ook samen met en investeren in het Israëlische wapenbedrijf. Dat is exact wat Palestine Action aanklaagt: “We zijn het beu dat Groot-Brittannië winst maakt aan de kolonisatie van Palestina. We zijn het beu dat wapenbedrijven actief zijn in de straten waar we wonen. We zijn het beu dat er geen repercussies zijn tegen hun acties. En dat is exact wat wij gaan veranderen”.

Elke dag dat de fabriek bezet of gesaboteerd was, was een dag dat Elbit geen moorddadige drone-technologieën kon produceren.
Twee mensen van Palestine Action blokkeren de deuren van een bekladde Elbit-fabriek.

“Stap per stap, van doelwit naar doelwit, tot ze allemaal vallen”

Directe actie zit in het hart van de werking van Palestine Action. Met hun acties halen ze (wapen)bedrijven die profiteren van de bezetting in Palestina uit de anonimiteit, verstoren de werking van de bedrijven en stoppen hen uiteindelijk.

Het is dankzij deze strategie dat ze de fabriek in Oldham gesloten hebben, schrijft Liam Doherty in Tribune: “Directe actie creëert de voorwaarden voor haar eigen succes. Op korte termijn was elke dag dat de fabriek bezet was, geblokkeerd of gesloten voor herstellingen, een dag dat Elbit geen moorddadige drone-technologieën kon produceren. En op de langere termijn liepen de totale kosten van deze acties - enorme schade, verliezen, veiligheidsrisico's en andere verstoringen - op tot een punt waarop de verdere winstgevendheid van de fabriek in Oldham in gevaar kwam”.

De activisten voerden dus geen actie om media-aandacht te krijgen of om politici onder druk te zetten, maar om de productie van wapens die gebruikt worden bij oorlogsmisdaden te stoppen. Meer nog, directe actie is volgens Palestine Action ook de enige strategie die zal werken. De Britse staat is zélf betrokken bij Israël’s oorlogsmisdaden door grote aankopen bij Elbit. Ze zullen er dus alles aan doen om die relatie en Elbits winsten te verdedigen.

Twee mensen van Palestine Action dragen een banner bovenop het dak van een Elbit-fabriek.
Er lopen meerdere rechtszaken tegen Palestine Action, maar ook hier boeken ze heel wat successen.

Deze strategie is uiteraard niet zonder risico. Heel wat activisten werden gearresteerd en lastiggevallen. Er waren huiszoekingen en politiegeweld. En er lopen heel wat rechtszaken tegen het collectief. Maar, ook hier, boeken ze heel wat successen. In december afgelopen jaar, werden drie activisten vrijgesproken. De rechter oordeelde dat de beschadigingen die ze hadden toegebracht aan een Elbit-site proportioneel was om grotere misdaden in Palestina te voorkomen. Dit zorgde ervoor dat in 2022 al drie rechtszaken gedropt werden omdat er te weinig vooruitzicht was dat de activisten ook effectief veroordeeld zouden worden. De website Electronic Intifada schreef hierover: “Palestine Action legaliseert het kapotmaken van Israëlische wapenfabrieken”.

Het is duidelijk: de acties van Palestine Action hebben impact. En het is nodig, schrijft Liam Doherty: “In gevallen van mondiale, structurele onrechtvaardigheid - waarin onze regering een medeplichtige is - kunnen we niet wachten tot politici ingrijpen. We kunnen lobbyen bij deze regering, en bij de volgende, en bij de volgende om actie te ondernemen - maar ondertussen zullen de mensen in Gaza en bezet Palestina blijven lijden onder de handen van in Groot-Brittannië vervaardigde drones en militaire technologieën. De overwinning in Oldham heeft laten zien dat wij collectief de macht hebben om het op te nemen tegen Elbit Systems en te winnen, en dat zijn we de Palestijnen verplicht te doen.”