Steeds meer landen leggen wapenexport naar de Saudische coalitie aan banden

stop arming saudi sticker op een lantaarnpaal

Op 25 maart gaat de oorlog in Jemen zijn zevende jaar in. Het aantal burgerslachtoffers loopt op tot meer dan 100.000 doden, met naar schatting 24 miljoen mensen die dringend humanitaire hulp nodig hebben. Steeds meer landen staken daarom de uitvoer van wapens naar Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Overheden die volharden in illegale wapenexport, zoals het Waalse gewest, komen steeds meer geïsoleerd te staan.

Italië stopt definitief met de levering van lasergeleide bommen die gebruikt worden bij bombardementen van Jemen. De afgelopen jaren was er geregeld protest aan de fabriek van Rheinmetall Italië in Sardinië en tegen de komst van de schepen van de Saudische wapentrafikant Bahri. Volgens onze Italiaanse partner Rete Italiana Pace e Disarmo zullen meer dan 12.700 bommen niet geleverd worden, van een lopend contract van in totaal 20.000 bommen.

President Biden kondigde aan dat de Verenigde Staten geen offensieve wapens meer zullen uitvoeren naar  Saudi-Arabië. De VS nemen 73% van alle wapenleveringen aan Saudi-Arabië voor hun rekening. Die beslissing zou dus verstrekkende gevolgen hebben voor de Saudische militaire operaties in Jemen. Toch is enige voorzichtigheid geboden: het is onduidelijkheid hoe ver de Amerikaanse overheid zal gaan. De Amerikaanse vredesbeweging blijft dan ook druk zetten.

In Noorwegen heeft de Auditeur Generaal, na een doorlichting van het Noorse wapenexportbeleid, een vernietigend rapport gepubliceerd. Er is immers nauwelijks controle op waar Noorse wapens uiteindelijk terechtkomen en wie ze gebruikt. Het rapport bekritiseert bovendien de wapenleveringen aan de Verenigde Arabische Emiraten omwille van de betrokkenheid van dat land bij de oorlog in Jemen.

Het Europees Parlement keurde op 11 februari opnieuw een resolutie goed waarin het oproept tot een wapenembargo tegen de Saudische coalitie. De Waalse partijen stemden vóór het wapenembargo. Opvallend, want daags voordien raakte bekend dat de Waalse overheid nieuwe exportvergunningen voor wapens naar Saudi-Arabië had afgeleverd. Die vergunningen waren in augustus 2020 door de Raad van State  geschorst.

Terwijl wapenleveranciers Noorwegen, Italië en de VS na zes jaar oorlog schoorvoetend hun kar keren en de politieke steun voor een wapenembargo over de partijgrenzen heen groeit, houdt het Waalse gewest koppig vast aan illegale wapenexport. Met de campagne IkStopWapenhandel.eu blijven we er daarom op hameren: #StopArmingSaudi.