Nieuwe brochure brengt militarisering Europese Unie in kaart

lobbyisten rond een tafel in de europese instellingen bepalen het Europees veiligheidsbeleid

Hoe bereidt de Europese Unie (EU) zich voor op de uitdagingen die voor haar liggen? Hoe zal ze omgaan met de klimaatcrisis, de economische crisis en de sociale crisis waarmee wij worden geconfronteerd? Welke stappen onderneemt de EU om de diepere oorzaken van deze crises aan te pakken? Op steeds meer van deze vragen biedt de EU een militair antwoord. Een nieuwe brochure brengt de militarisering van de EU nu in kaart.

Ondanks de uitdagingen waar we voorstaan, besloot de EU de afgelopen jaren om miljarden euro’s te investeren in militaire prioriteiten. Deze shift kwam tot stand na een intense lobbycampagne van de wapenindustrie. Nog maar een paar jaar geleden leken waarschuwingen voor een militair-industrieel complex in de EU vergezocht; nu wordt het een realiteit waar de EU steeds trotser op is.

Een nieuwe brochure van de Rosa Luxemburg Stichting en het Europees Network Tegen Wapenhandel (ENAAT) brengt nu de militarisering van de Europese Unie in kaart. In de brochure  “A militarised Union: Understanding and confronting the militarisation of the European Union” kom je meer te weten of de militaire projecten die de EU in de stijgers heeft gezet, de rol van de wapenindustrie en hoe dit een gevaar is voor vrede en veiligheid.

Je kan een gratis kopie aanvragen of de brochure online lezen via de website van de Rosa Luxemburg Stichting.