Wapenhandel: een ontembaar beest?
Wapenhandelaars opereren het liefst achter de schermen. Dat maakt de sector weinig zichtbaar. De wapenhandelbusiness lijkt een ontembaar beest. Talloze campagnes tonen dat je er wel degelijk vat op kan krijgen. Zo legde Vredesactie het afgelopen jaar de Waalse wapenexport serieus aan banden door acties en juridische procedures. Het ontembare beest blijkt toch niet onoverwinnelijk. Hoe begin je daaraan?
Andrew Feinstein, onze eerste gast in de webinar-reeks, legt in zijn boek Shadow World uit hoe de economie rondom het militair-industrieel complex werkt en in stand gehouden wordt. Om de business te laten draaien worden risico’s in het leven geroepen, waarop de wapenindustrie dan het antwoord biedt.
“Het maakt zelfs niet echt uit welke ‘veiligheidsrisico’s’ op ons afkomen, we geven het geld sowieso uit. Het zorgt ervoor dat de politieke processen blijven draaien en iedereen die hiervan profiteert, kan blijven geld verdienen. Alleen door deze economie van wapenhandel te begrijpen, kunnen we begrijpen waarom militarisme op deze manier wordt verder gezet.”
Dit systeem is kwetsbaar. Zodra we begrijpen hoe het in elkaar zit en op welke structuren het steunt, kunnen we het uitdagen. Volgens Sarah Reader van Agir Pour La Paix moeten we daarvoor de betrokken actoren in kaart brengen. Wie produceert de wapens? Welke bedrijven zijn er bij betrokken? Wie speelt een rol in de politieke beslissing? Een antwoord op deze vragen maakt wapenhandel concreet en tastbaar, plakt namen en gezichten op het systeem en legt het verband tussen de verschillende actoren.
“Neem nu bijvoorbeeld Brussel, waar het Europees Parlement is gevestigd. Het is de tweede grootste lobby-hoofdstad ter wereld. Alle grote wapenbedrijven hebben hier hun kantoren. Het is dus geen toeval dat telkens de Europese Unie over veiligheid praat, het antwoord meer wapens en militaire middelen is.”
Overheden en bedrijven houden wapenhandel het liefst uit het zicht van het grote publiek. Het systeem wordt kwetsbaar als het in de schijnwerpers staat. Dat is exact wat we bij Vredesactie ook doen, bijvoorbeeld met onze rapporten en onderzoeksworkshops. Op die manier wordt het ook duidelijk dat de wapenhandel iets is waartegen we ons niet alleen kunnen, maar ook moeten verzetten. Dat vindt Andrew Feinstein ook: “actievoeren tegen wapenhandel is actievoeren tegen een corrupt systeem dat enkel werkt voor een hele kleine elite. We hebben een ander systeem nodig, eentje dat wel werkt voor iedereen”.